main_photo

Busan Opera House

Project is awarded an Honorary Mention at the International Ideas Competition for Busan Opera House in South Korea. The competition was promoted by the Busan Metropolitan Mayor's Office seeking international ideas to build an opera house that would become "a future-oriented cultural space that can raise local performing art culture one level up with its hi-tech facilities and differentiated contents".

Team: Oleksiy Petrov, Irina Miroshnykova, Dmytro Prutkin, Alice Magirovskaya, Anton Izhakevich, Ksenia Dmitrenko 

Client: Busan Metropolitan Mayor's Office

Site area: 34 928 sq m

Area: 62 300 sq m

Year: 2011

 

Busan Opera House Competition

 

From port to the arts

The future building of the opera house is going to be situated on the man made island in the middle of the port territory filled with barges, containers, warehouses and industrial premises. The building will become one of the first steps of the execution of complex transformation of this district – alteration of international port into world cultural and tourist center. This lays double responsibility on the opera house: on one hand such building of cultural and tourist object should have enough symbolic potential and on the other hand – it should not lead to the situation when the previous history of the place has been deleted as it often happens due to the very fast development of the modern megapolises. In other words iconic wise the future opera house should combine irresistible attractiveness and expressiveness of the real piece of art and also the brutalism and severe functionality characteristic to the port surroundings. So how is it possible to unite such contradiction characteristics in one complex? Actually “the art of opera” in its architectural and artistic sense allows catching tiny coordination between techne and ars. Modern opera as a building is more like a machine filled with scenery techniques and equipment. In its turn “opera” as a genre of scene art goes back to the meaning of “labor”, “activity”, “effort” (meaning of “opera” in Latin). “Opera House in Making” is called to show such qualities in harmonic coordination with natural and urban surroundings.

 

Busan Opera House Competition

 

 

Busan Opera House Competition

Bird View

Busan Opera House Competition

Master Plan

 

Busan Opera House Competition

Morphogenesis

 

Master plan and public

Planning of the plot for the future construction was done mainly considering the distribution of future movement streams. It is assumed that the man made island with opera house will be situated surrounded by the powerful transport knots: railway and sea station, boat berths and also monorail road along the shore. Transport knots in combination with pedestrian and car bridges provide main inflow of the visitors to the opera house. The key conection between shore line of the city and construction plot is the pedestrian bridge leading to the center of the plot. The project assumes to extend this bridge through the whole island providing a unique continuous pedestrian connection between the city park, island, opera house and ocean.

The bridge will consist of two decks: the upper deck leading to the main entrance of the opera house and the lower deck – leading to the wharf underneath the opera house. Thus when a visitor approaches the bridge he can choose to enter either the building hall (mark 16.800) or stay outside and enjoy the open space. The pedestrian-transport bridge on the north will provide staff access and load in area to the opera house. Such configuration of the plot allows for a variety of public spaces around the opera house and the rest of the city. Thus the bridge line connecting the city park, opera house and ocean creates a loop where shows, processions, ritual celebrations and street festivities can take place.
Directly underneath the opera house is a small amphitheater that will be gradually elevated to form the shape of a hill. Protected from bad weather this place will also serve as an additional scenic space connected in one whole with the help of sound, light and video installation. The remaining space around the opera house will be accessible to the general public. In addition to the essential landscape and design elements (sand man-made walking road along the shore, stone paving) we do not consider necessary to overload the landscape around the opera with park areas (which are abundant in the city park by the shore).

 

Busan Opera House Competition

Functional zoning scheme

  • Building ratio
  • Pedestrian pathes and circulation
  • Special and emergency acess roads
  • Theatric
  • Green area
  • Open theatre plaza

 

Busan Opera House Competition
West side facade

 

Busan Opera House Competition
South side facade

 

 

Light crown on island

Front surface of the building should be developed considering the diversity of its inner layout structure, which as a result will lead to the reducing of volume perception. Just because of this the fasade should provide, first of all, the unity of the form. The opera house project assumes double facade covering: the upper layer is done by the narrow vertical panels with a couple of crooked outlines. The extent of the closeness / openness of the panels can be regulated depending of the daytime, weather conditions and particular functionality of each of the premises. By changing the angle these external scale will influence the color saturation and measure of fasade lighting by turning its perception into the fascinating and self-sufficient process.By hiding hard framework panels give smoothness and softness to the building and even the effect of vanishing of the building in the panorama. The laconism of the silhouette brings the necessary level of symbolism. And will provide the recognizability of the building as a symbol of the city and country in general. At the end with help of architecture tool the opera-machine has all the chances to turn into one more landscape masterpiece, eternal sight background even to the local mountains and islands.

 

  • Closed to sun
  • Opened for sunlight
  • Closed to wind
  • Opened for air

 

 

Busan Opera House Competition

Perspective

 

Busan Opera House Competition
Section cut

 

Classical and/vs Modern

The zoning of the plot oriented to the priority of creating public space also became decisive at determination of the dimension configuration of the vbuilding. The central pedestrian connection as if cutting the plot in two parts leads to the distribution of construction area in two parts – bigger and smaller according to the requirements of the program. Opera house consists of two pyramid-like volumes, which at crossing with each other create central space of the hall. The hall is organized as a big multiple light space. Security, info-center, cloakrooms, specialized stores, cafeterias on different levels and big restaurants on the mark 37.800 create conditions for service and comfort necessary for such class of the building.
Hall – is a cultural nucleus, which is the center of connection between the city, art and nature. he bigger dimension located at the northern part of the plot and sides transport and pedestrian axes, which allows free access for the service and specialized transport. This part of the building is shaped first of all by the configuration of the hall for classic opera staging (1816 spectators). The hall has a traditional layout with strict division for stage and audience and also special chambers and service premises adapted for stage equipment.On the lower level of the northern wing under the stage pockets warehouses and files are situated.
On the levels from 16.800 to 25.200 the make-up rooms and rehearsal rooms for actors are situated and also premises for service staff. Higher on the level 29.400 administrative and office premises are located. The offer includes possibility of location of children’s ballet studio in the building on the mark 42.000 which has visual connection with big rehearsal hall situated on mark 33.600.

 

  • Plan 8.400
  • Plan 12.600
  • Plan 16.800
  • Plan 21.000
  • Plan 25.200
  • Plan 29.400
  • Plan 42.000
Apart from central hall on the crossing of the bridge with the building the opera house also includes two entrance groups. From the southern side of the building there is a two lights hall (the height is 8,4 meters), free layout of the elongate premises and area in front of the entrance allows to use it for organization of the exhibitions of modern art. The entrance group on the northern side of the opera house is dedicated to the VIP visitors and is done with the maximal convenience for the cars access. Those who enter find themselves on the special travelator, which leads them to the central hall by cutting through the whole lower part of the northern wing. The see-through fragments of the tunnel make it possible to see the inner engineer device of the opera-machine as a rule hidden from the eye of the spectator.
Thus the visitors are welcome to have a look on the staging process from the other side, to comprehend and evaluate the difficulty and high technology of the “Opera House in Making”. Despite the visible voluminosity the building still remains open and attentive to the needs of every particular visitor. On the corners of the northern and southern parts there are elevators providing access for the opera house personnel. Closer to the hall there are stairs and elevator knots providing entrance for the people with physical defects directly from the level of theatre venue; on the other hand the inner stairs are done considering all fire and evacuation norms. On the mark 4.200 the side spaces of the “modern” dimension are dedicated for the conference-halls which can be rented out and have possibility of the self loading via northern and southern entrance groups. It is necessary to add that we refused to organize
Busan Opera House Competition
The upper level as the most lighted is taken by artistic studios. Studios have direct connection with gridiron situated right under them. For comfort and productivity of the work the studios have entrance for the open terrace. The smaller dimension includes universal hall for modern performances (924 spectators). Its layout differs with extreme flexibility: the hall can be easily adjusted for performances, symphonic concerts, contemporary dance and defile. The distinctive feature of the layout is absence of the back wall of the building: if necessary this barrier can be “taken away” which will significantly wider performance and show possibilities by providing possibility to continue their actions behind the limits of the building. By analogue with the classic one the bottom of the modern dimension is taken by the service and warehouse premises, the top is taken by the rehearsal rooms for professionals. Also on the mark 42.000 the small hall is planned for specialized chamber events (300 spectators).
Busan Opera House Competition
Busan Opera House Competition

 

 

 

Busan Opera House Competition